Themis historie

Med nybygningen S144 THEMIS åbnede sig et nyt kapitel i en århundrede lang historie som fiskere.

Fiskeriet kan spores flere hundrede år tilbage i Ryberg slægten, som har svenske rødder og stærk tilknytning til Danmark.

Familien Ryberg fra øen Rörö nordvest for Gøteborg stod med nybygningen S144 Themis foran et nyt spændende kapitel, i familiens historie som fiskere. Historien begyndte for mere end 400 år siden, hvor den første kendte fisker i slægten blev født på naboøen Björkö.

Siden har der været fiskere i slægten, generation efter generation. I 2018 – flere hundrede år efter, at den første fisker i slægten blev født, investerede familien Ryberg/Lorentsson i et spritnyt fiskefartøj, som tog hul på en ny epoke i slægtens fiskerihistorie. I dag driver familien et effektivt og moderne fiskeri efter de pelagiske arter sild og makrel samt andre proteinrige arter.

Familien har altid været forgangsmænd for udvikling af fiskeriet. Op til 2. Verdenskrig var familiens fartøj Rymo et af de første på Rörö, som fiskede sild med flydetrawl.

I 1952 fik familien leveret nybygningen Themis. Et fartøj på 19 meter. Prisen var dengang 110.000 svenske kroner, og det var den sidste større nybygning, som blev indkøbt til Rörö i næsten 30 år.

Den danske forbindelse

Selvom familien Ryberg/Lorentsson har base på Rörö i Sverige, har familien en stærk tilknytning til Danmark.

I 2011 blev selskabet Themis Fiskeri A/S registreret i Danmark, men længe før dette havde familien Ryberg haft relationer til Danmark. Ikke kun erhvervsmæssigt, men også privat. Slægten har nemlig rødder i Danmark.

I det 18. århundrede flyttede Balthazar Christian Grönbeck, en købmand fra Helsingør, til Rörö. Hans datter Mariana Grönbeck blev gift med Andreas Ryberg, og fra hende stammer Rybergslægten på Rörö.

Et billede af et skib

Familien Ryberg dyrker fortsat den danske forbindelse med mange ture mellem hjemstavnen i Rörö og de 2 danske ”hjembyer”; Thyborøn og Skagen, som har været udgangspunkt for både familieliv og forretninger i mere end 100 år. Eksempelvis er både Björn og André Ryberg døbt i Den Svenske Sømandskirke i Skagen og store dele af besætningen har taget uddannelse på Skagen Skipperskole.

Derudover har Themis Fiskeri A/S haft et langvarigt samarbejde med flere danske virksomheder som Cosmos Trawl, Thyborøn Skibs- og Motorservice og Nordsøtrawl. Themis Fiskeri A/S lander proteinfisk hos TripleNine fabrikken i Thyborøn og størstedelen af silden hos Scandic Pelagic i Skagen. Relationen med Karstensens Skibsværft A/S er også opbygget gennem mange år, med mange vedligeholdelsesbesøg på værftet igennem tiden, og senest leveringen af nybygningen S144 THEMIS.

Fremtiden

Themis Fiskeri A/S er fortsat familiedrevet, og igennem de seneste år, har et nyt generationsskifte taget sin begyndelse.

Med dette generationsskifte, har vi også budt velkommen til en ny medejer, Sebastian, som dog ikke, er en del af Ryberg/Lorentsson familien, men derimod Themis-familien. Sebastian har været ansat og skipper ombord i mere end et årti.

Ejerkredsen består nu af, Björn Ryberg, Urban Lorentsson, Anders Ryberg og Sebastian Hansson.

1
1951 - 1965
2
1965 - 1973
3
1973 - 1984
4
1985 - 2002
5
2000 - 2008
6
2008 - 2010
7
2010 - 2018
1
2018 - I dag

FAKTA om S 144 THEMIS